Tannkrone

Tannkrone

En tannkrone er en kunstig porselenstann som plasseres på en skadet tann, omtrent som en hette. Grunner til å velge tannkrone som behandling kan være f.eks. hull (karies) eller knekt/frakturert tann. Tannlegen må da slipe ned tannen noen millimeter med et bor for at tannkronen skal passe på tannen (pilaren).

Noen ganger er tannen så skadet og kort at den ikke kan bære en krona alene. Da kan tannlegen forlenge tannen med en stift. Stiften settes fast i rotkanalen. Dette fordrer at tannen er rotfylt. På stiften kan en krona så festes.

Årsaker til å behandle med tannkrone:

  • Karies: Hull i tannen. Store hull må behandles med en tannkrone for best mulig resultat og prognose for tannen.
  • Fraktur: En stor bit av tannsubstansen har knekt, hvilket kan forverre prognosen for en normal fylling. En tannkrone har god langsiktig prognose.
  • Fyllingsfraktur: En stor fylling/plombe som har blitt ødelagt eller falt ut. Tannkronen er estetisk penere, og har bedre holdbarhet enn en stor fylling.

Fordeler med tannkrone:

  • Tannkronen har bedre langsiktig prognose enn en stor fylling.
  • Det ser bedre og mer estetisk ut.
  • Materialet krymper ikke over tid, slik som plastfyllinger gjør. Dette fører til mindre risiko for karies under materialet.

Ulemper med en tannkrone:

  • Man må slipe bort tannsubstans for å få plass til en tannkrone.
  • Behandlingstiden er lengre for en tannkrone enn en fylling.
  • Det er noe dyrere med en tannkrone enn en vanlig fylling.

Behandling Gang:

Å få en krone tar vanligvis to besøk. Før første besøk er det viktig at du er nøye med munnhygiene, spesielt rundt tannen vi skal behandle. Betent tannkjøtt kan føre til blødning, som kan gjøre avtrykksprosessen vanskelig.

Første besøk:

Vi sørger alltid for at tennene er bedøvet for en smertefri behandling. I noen tilfeller er dog ingen anestesi nødvendig, f.eks. hvis tannen er rotfylt fra før, eller hvis du er en tøffing. Først fjernes eventuell karies. Deretter slipes tannen ned i alle aspekter for å få plass til den nye kronen. Så tas det et silikonavtrykk av den nedslipte tannen (pilaren), som oversendes tanntekniker. Med en fargeskala bestemmer vi fargen på den nye kronen. Til slutt lages en midlertidig krone, som du går med til neste besøk.

Andre besøk:

Nå fjerner vi den midlertidige kronen, og prøver den nye permanente kronen. Sammen med deg sjekker vi at form og farge er tilfredsstillende. Vanligvis ser alt bra ut, og kronen og tannen blir renset. For å feste kronen til tannen (pilaren) bruker vi en spesiell type sement, spesielt egnet for dette. Vi dobbeltsjekker igjen at alt kjennes bra ut for deg. Nå er kronen din klar til bruk!

Pris for tannkrone

En tannkrone har nemlig et individuelt design som kun passer tannen den er laget for. En tannkrone er dyrere enn en vanlig fylling. Det er flere grunner til dette, bl.a. at behandlingen tar lengre tid, en tannkrone krever erfaring og nøyaktighet av tannlegen, det er dyrere materiale som brukes, og deler av arbeidet med en tannkrone må gjøres av en tanntekniker.

Bestill time i dag!